Vlakke AEX wacht Brexit-referendum af

De Europese beurshandel is donderdag met verlies begonnen, in navolging van de lagere koersen in New York en Azië. Beleggers verwerken de rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of Japan. In Amsterdam staat chipmachinefabrikant ASML in de belangstelling na een miljardenovername.

Foto: ANP

De AEX-index in Amsterdam bleef woensdag vlak. Beleggers zijn in afwachting van het Britse referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie, dat donderdag wordt gehouden.

De AEX stond omstreeks 11.40 uur 0,1 procent hoger op 440,65 punten. De MidKap noteerde vlak op 635,22 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt lieten plussen zien tot 0,4 procent.

Tankopslagbedrijf Vopak was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen op het Damrak met een winst van 0,7 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos sloot de rij met een verlies van 1,6 procent.

Supermarktconcern Ahold verloor 0,4 procent. De Belgische supermarktketen Colruyt maakte bekend dat het in België terrein heeft gewonnen ten opzichte van Ahold en zijn fusiepartner Delhaize. Het aandeel Delhaize verloor in Brussel 0,5 procent, terwijl Colruyt door winstnemingen 8,5 procent aan beurswaarde kwijtspeelde.

PostNL leed bij de middelgrote fondsen op Beursplein 5 een verlies van 0,4 procent, ondanks een positievere beoordeling door kredietbeoordelaar Moody’s over de onderneming. Zo is PostNL er in 2015 volgens de firma financieel sterker voor komen te staan, met een gezonde kasstroom.

Geen staking bij Air France

Air France-KLM won 1,4 procent en behoorde daarmee in de MidKap tot de grotere stijgers, nadat de piloten van Air France zeiden af te zien van een nieuwe staking.

Sif Holding zag bij de kleinere fondsen zijn beurswaarde met 3,3 procent stijgen. Zowel ABN AMRO als HSBC gaan de funderingsbouwer volgen met een koopadvies.

EasyJet zag zijn beurswaarde in Londen 0,7 procent dalen. Piloten van de prijsvechter die vanaf Amsterdam opereren leggen vrijdag voor 24 uur het werk neer. Ze protesteren tegen de huidige arbeidsvoorwaarden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 50,38 dollar. Brent won 0,8 procent tot 51,01 dollar per vat. De euro werd verhandeld voor 1,1271 dollar, tegen 1,1255 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op dinsdag.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl